Zsíros, aknés bőr

Fokozott faggyútermelése esetén beszélünk Seborrhea-ról. Ilyenkor a faggyúmirigyek által termelt faggyú mennyisége és minősége eltér a normálistól. Kialakulásáért felelős lehet a genetika, a megváltozott hormonháztartás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a helytelen táplálkozás vagy -bőrápolás, a vitaminhiány és a rossz levegő.
Faggyútúltermelődés esetén nem megfelelő az elhalt szarusejtek leválása. Így szőrtüszők irritációja és a baktériumok elszaporodása miatt gyulladások alakulnak ki. Abban az esetben, ha a faggyúmirigyek fala megreped és sok szabad zsírsavat tartalmazó anyag jut az irhába, elindul az aknéképződés. Az aknék a faggyúmirigyekben gazdag területeken jelennek meg, például homlokon, állon, orron vagy háton.

A zsíros, aknés bőr kezelése

A kezelésnél legfontosabb dolgunk, hogy a bőrt alaposan megtisztítsuk az olajos szennyeződésektől, az elhalt szarusejtektől, hogy ezáltal az eltömődött pórusok szabaddá váljanak. Megfelelő előkészítés után a jól kitisztított bőrt fertőtlenítjük, nyugtatjuk, összehúzzuk, illetve gyógyulást, regenerálódást elősegítő anyagokkal tápláljuk.
Ha nem kezeljük megfelelően ezt a problémát, a bőr hegesedéssel, atrophiaval gyógyul.