Érzékeny bőr

Érzékeny bőrről beszélünk, ha kipirosodásra, foltokra, hámlásra, viszketésre hajlamos arcbőrrel van dolgunk. Az orr és orca területein értágulatok fordulhatnak elő.
Ez a bőrtípus rendkívül érzékenyen reagál a környezeti hatásokra – például UV-sugárzás, hőmérséklet különbség, fűszerek, stb. –, így hajlamosabb a korai öregedésre. Ezért a prevenció sokkal fontosabb, mint bármely más típusnál.

Erről a bőrtípusról beszélünk Rosacea bőrbetegség esetén is. Régen 40-50 éves kor körül volt gyakori, ma már jóval fiatalabb vendégeknél is találkozhatunk vele.
Kialakulásának oka lehet a fokozott elszarusodás, emiatt gátolt a bőrlégzés, elzáródnak a pórusok, károsodnak az anyagcsere folyamatok és a méregtelenítés. Okozhatja továbbá hisztamintúltengés, amely tünet mögött ételintolerancia is megbújhat. A magas vérnyomás, bőrszerkezeti zavar, a bőr mikroflórájának eltolódása vagy hormonváltozások hatására kialakuló érrendszeri és kötőszöveti gyengeség szintén Rosacea-s tünetek megjelenését eredményezheti.
A Rosacea piros foltokban jelentkezik, érgomolyagok és mitesszerek is kísérhetik. Ha a faggyúmirigyek és a kötőszövetek burjánzása nem áll le, Rhinophyma alakulhat ki. A Rosacea-nak több stádiuma van, de célszerű már a megjelenéskor kezelni.

Az érzékeny bőr kezelése

Érzékeny bőrnél az egyik legfontosabb dolgunk, hogy fokozzuk a bőr védekezőképességét. Mivel általában dehidratált, így gondoskodunk kell a megfelelő hidratáltságról, valamint a vitamin- és ásványianyag-pótlásról. A kezelés ideje alatt törekednünk kell arra, hogy nyugtassuk, a védőtakaróját újraépítsük, valamint megfelelő kozmetikumokkal lássuk el a vendéget otthoni ápolásra is.