Kombinált bőr

A leggyakrabban előforduló típus, amely több bőrtípus együttes jelenlétét jelenti. Ezek közül is a legelterjedtebb az, amikor a homlok, áll-, orr- területein zsíros a bőr, a többi részen száraz, hámló, vagy a vízhiányos területekkel kombinált, alapvetően zsíros bőr. De megjelenhet úgy is, hogy a kialakult ráncok mellett pattanások, foltok vagy hajszálértágulatok fordulnak elő.
Kialakulását az alábbi tényezők határozzák meg vagy befolyásolják: genetika, nem megfelelően kiválasztott kozmetikumok használata, UV-sugárzás elleni védelem hiánya, anyagcsereprobléma, hormonális zavar, stressz, stb.
Az évszakok váltakozása általában szintén hatással van a kombinált arcbőrre: télen a száraz területek például intenzívebben hámlanak, a zsíros részek faggyútermelése pedig fokozódik. Tavasszal mindez enyhülhet.

A kombinált bőr kezelése

Ennél a bőrtípusnál a cél a különböző részek közötti balansz megteremtése. A kezelés alapelve, hogy mindegyik területet kezeljük: a zsíros résznél a túlzott faggyútermelést, a hiperkeratinizációt, valamint a baktériumok elszaporodását kell megakadályozni.
A száraz területeknél gondoskodni kell a megfelelő hidratálásról. Vízmegkötő anyagokkal, tápláló- és regeneráló hatóanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel kell ellátni.
Antioxidáns és anti-ageing anyagokkal pedig megelőzhetjük a ráncok kialakulását.