Tini kezelés

Pubertárskorban a növekvő mennyiségű androgén hormon hatására a faggyúmirigyek magnagyobbodnak, a faggyútermelés fokozódik. A szörtüszők baktériumflórája a faggyú egyes alkotóelemeit szabad zsírsavakra bontja, ez pedig gyulladásos reakciót indít el. Elsősorban ott fordul elő, ahol legsűrűbben vannak a szőrtüszőnyílások és a faggyúmirigyek, tehát az arcon, a vállakon, a mellkason, a háton, a felkar bőrén, súlyosabb esetben a fartájon is. A mellkason és a háton jellemző ódon, csúcsával lefelé néző háromszög alakban jelentkezik.

A faggyúmirigy több lebenyből áll, kivezető nyílása általában a szőrtüszőbe nyílik. A szőrtüsző, illetve a faggyúmirigy nyílását szarucsap (comedo) tömeszelheti el. Ezek közül a fekete fejű komedó felületesebb, könnyebben kinyomható, a szürkésfehér-fehér színű a faggyúmirigy nyílásában ül, kisebb, mélyebb és nehezebben kinyomható.

Mivel a szőrtüszőt elzáró csap a faggyú szabad elfolyását akadályozza, faggyúciszták alakulhatnak ki. Ha a csap nagyobbra nő, a szőrtüsző felső része elsorvadhat. Ilyenkor a helyén kis gödör és hegek láthatóak. Ezek rendszerint többszörösek, a bőr felszíne egyenetlenné válik.

Nemcsak a fokozott faggyútermelés (seborrhoea) hajlamos egyéneken fordul elő a pattanásos bőr, kiválthatja bizonyos gyógyszerek és külső hatások is. Enyhébb esetben csak néhány göbcse, gennyhólyag látható, súlyosabb esetben a homlokot, arcot egészen elboríthatják, és a gyógyuláskor hegeket hagynak maguk után. A bőrön egymás mellett láthatóak a gyógyult hegek és az újabb, kezdődő gyennyhólyagok. Néha a gennyes, beszűrt somók beolvadnak, egymással közlekedő üregrendszert képeznek.A serdülő korosztály különösen hajlamos arra, hogy sebe túlsarjadó heggel gyógyuljon. Ilyenkor különösen fontos a megelőzés!

Ronthatunk a helyzeten?

A pattanások elég kellemetlenek, ezért néha a vendégek az apróbbakat kivakarva, helytelenül kinyomkodva hegeket, pigmentfoltokat idéznek elő saját maguknak, amelyek sokkal zavaróbbak, mint amilyen az eredeti állapot volt. Bizonyos időszakokban rohamokban észlelhető a romlás. Ezt pszichés izgalom, egyes ételek fogyasztása és gyógyszerek szedése fokozhatja. Kerülendő a stresszhelyzeteken kívül a csokoládé, olajos magvak mint pl.: dió, mogyoró, napraforgó, tökmag stb., sajt, a sós és a füstölt ételek fogyasztása, és a jód- és brómtartalmú gyógyszerek szedése. Nyáron a tünetek maguktól javulnak, az UV fény jótékony hatása miatt. Azonban gyakori a romlás menstruáció előtt. Ebben az időszakban elsősorban az állon és az orrgyök felett, a szemöldökívek közötti területen jelentkeznek pattanások: tömöttek, apróbbak, mint a pubertáskoriak. Ez a forma akár 30 éves korban is látható.

Mi okozza a pattanást?

A folyamat bevezető jelensége a faggyúmirigyeket eltömeszelő szarucsap, és az allatta kialakuló váladékpangás. Ebben a környezetben szaporodik el egy Propionibacterium nevű kórokozó. Ez a baktérium a faggyúból szabad zsírsavakat hasít le. A pangó váladék előbb-utóbb a mirigyek tokjának megrepedését okozza, ekkor az erősen irritáló hatású zsírsavak a környezetbe kiszabadulva gyulladást okoznak.

Hogyan kezeljük?

Nagyon fontos, hogy a vendég megfelelően együttműködjön a kozmetikusával, enélkül sikertelen a kezelés. Elsősorban a helyi kezelésre kell hangsúlyt fektetni, az enyhe formákban ez önmagában is elegendő lehet. A bőr fertőtlenítő kezelése és a szarucsapképződés megakadályozása lehet a fő feladat. Bőrtípusonként változó a kezelés megválasztása, így ezt mindig bízzuk szakemberre. Ma már szerencsére igen széles a választék. A kezelés folyamán változtatásokra is szükség van. Rendszeres arctisztítással kezelhető és javítható a bőr állapota. Valamint a megfelelően választott otthoni ápoló termékekkel visszaállíthatjuk a bőr megfelelő állapotát.